top of page

Over Anja

Anja Barendrecht Expo Fort Sabina

Mijn insteek is respect voor zowel jezelf als de natuur om je heen. Dat betekent:

persoonlijke aandacht en ruimte voor jouw ritme en beleving bij begeleiding

en doorleefde, afgestemde natuurkunst. 

Interview 'Kunst vanuit innerlijke impuls of intuïtieve ingeving', HB Nieuws, januari 2023

Wij zijn natuur ... Kijk met je hart, voel met je ogen, luister met je ziel en ontdek zelf.

 

In, vanuit én met natuur. Dankbaar ontving ik jarenlang, al struinend en genietend door stad en land, schatten die voor mijn oog, voeten of handen kwamen. De laatste jaren is mijn houding veranderd. Creaties ontstaan door wat ik al heb, er al is of wat bijvoorbeeld uit onze tuin vrijkomt bij snoeien. En soms krijg ik iets van mensen die mijn liefde voor nabije natuur kennen. En als het gaat om natuurkunst in een tuin, op een landgoed of een andere bijzondere plek, dan verbind ik me op meerdere manieren met die plek en wat daar (al) is. 

  

Centraal staat voor mij het continue samenspel tussen mij (n natuur) en natuur om me heen en de daarmee gepaard gaande synchroniciteit. De natuurelementen en bijbehorende krachten versterken en vergroten telkens weer het bewustzijn over hoe we als mens een gelijkwaardig deel van het geheel zijn, van al wat ademt, leeft. 

 

Creaties ontstaan vanuit een speels, vreugdevol experimenteren of uit een (aan)geraakt worden door de pure, soms rauwe, schoonheid van wat iets of iemand is. Heel dichtbij. De 'natuurschatten' en de daaruit ontstane natuurcreaties kruisen ons pad en verblijven een tijdje bij ons voor inspiratie, troost, inzicht of levensvreugde.  

De zo belangrijke (bio)diversiteit van natuur komt terug in mijn expressie vormen: 

  • Natuurcreaties: vrije vormen met takken en andere natuurschatten (zie galerie hierboven, klik erop voor vergroting)

  • Ikebana (Art) Inspired. Al enkele jaren volg ik lessen en exposeer ik jaarlijks met branchleden op ikebana expositie.

  • OER techniek, materieschilderij met de elementen: aarde, water, vuur, lucht

  • Natuurkaarten & natuurschilderijen/mixed media

  • Fotografie (puur)

Organisch meebewegend met wat er nu is & wil ontstaan, dat is mijn basishouding. Graag tot een ander moment. Natuurgroet voor nu, Anja

"Je hebt het vermogen het grootse in het kleine te zien en zichtbaar te maken." M.

 

"Anja werkt verfijnd en afgestemd." H.

"Jij geeft de natuur, naast de prachtige fotobeelden, een stem! ", Anneke

"Dank je wel Anja, wat hebben deze uren ons veel gegeven dank zij je professionaliteit. Je gaf ongemerkt structuur, maar tegelijkertijd een grote vrijheid om zelf ons eigen pad te ontdekken", E.

"Het raakt me hoe jij de natuur, via je beelden/sculpturen, kunt laten spreken", Ellen 

"Anja is sinds 2015 mijn collega binnen het Netwerk Beeldende begeleiding in de laatste levensfase. Ze leeft en ademt natuur en geeft die verbinding met passie door. Ik ken haar als workshopleider en als gastdocent binnen scholingen. Anja is een zorgvuldige coach en begeleider. Een vakvrouw, met een mooie combinatie van een heldere geest, een scherpe blik, een warm hart en fijnzinnige intuïtie. Ze brengt als gastdocent en workshopleider zachtheid, stilte, verdieping, humor en lichtheid. Dit alles vanuit haar diepe verbinding met de natuur." Karin Brandt, Coach en auteur, Praktijk Beeldende Begeleiding in de laatste Levensfase (2021).

"Ze is enthousiast, inspirerend en gewoon een heel fijn mens." B.

"Om onze strategie middag goed te kunnen beginnen wilden wij een goede en verfrissende start. Anja heeft ons in 1 uur in een buitensessie de natuur doen ervaren. Tegelijkertijd heeft zij ons als groep verbinding laten voelen met elkaar en de thematiek van onze strategiemiddag (groei) opgepakt door anders naar dingen te kijken in de de natuur. Door die verbondenheid en haar insteek op het thema hebben wij een uiterst effectieve maar zeker ook fijne strategiemiddag gehad. Anja is een fijne coach die met veel invoelend vermogen onze groep op een prettige manier voorbereid heeft op onze strategiemiddag." Martin Notte, Trifier

Referentie Lijanne Lans, toenmalig manager Hospice De Populier, natuurkunstproject 10-jarig jubilieum. 

Anderen over Anja

Dancing inner & outer world, anjabarendrecht (1).jpg
bottom of page